KOSGEB’in köklerini 1973 yılında KÜSGEM (Küçük Sanayi Geliştirme Merkezi) ve 1983 yılında KÜSGET ‘e kadar dayandırmak yanlış olmaz. İlk olarak 20 Nisan 1990 tarih ve 20498 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan kanunla faaliyete başlayan KOSGEB, özellikle 2009 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile destek verdiği sektörleri genişletmiş imalattan, satış ve pazarlamaya küçük büyük bir çok işletmeye sunmuş olduğu hibe ve faizsiz kredi destekleri ile KOBİ, girişimci ve işletmelerin yanında olmuştur.
2016 yılına gelindiğinde KOSGEB 81 ilde 88 Hizmet Merkezi Müdürlüğü ve toplam 1248 personel ile hizmet sunmaktadır. 2015 yılında toplamda 350 Milyon TL hibe ve faizsiz kredi desteği sunan KOSGEB, 2016 yılı için destek bütçesini 2 kata yakın (% 182 toplamda 1Milyar 236 Milyon 898 TL )arttırmış, 2017 yılı için ise destek miktarı kat be kat artmıştır.
Ülkemiz adına, ülkemizin ulusal hedefleri adına Devletimizin atmış olduğu bu büyük, güçlü ve başarılı adımları en derin duygularımız ile takdir edip her daim gurur duyuyoruz.
Bu başlık altında yapılacak olan tespitler saygın ve oldukça başarılı bir kurumumuz olan KOSGEB’i yıpratıcı veya itibarını olumsuz etkileyici bir eleştiri olarak algılanmamalı ve bir özel sektör kuruluşu olarak her daim Devletimiz ve ülkemizin ulusal değerleri yanında saf tutmayı şiar edindiğimizi tekrar belirtmek isterim. Aşağıda yer alan tespitler ve bu tespitlerin vuku bulduğu durumlarda girişimci ve işletmelerin hangi merci ve makamlar aracılığı ile sorunlarına çözüm bula bileceklerine dair bir yol haritası çıkartılmaya çalışılmıştır.
2016-2017 yılı içinde KOSGEB veri tabanına katılı işletme sayısı 850 bin civarındadır, taşra teşkilatlarında çalışan personel sayısı ise 803 kişi yani her bir personel ortalama 1058 adet işletme ve KOBİ’ye hizmet sunmaktadır. İş yoğunluğu ve buna bağlı stres hat safhada olabilir fakat bu asla hiçbir kamu personelinin, kamudan hizmet almak isteyen vatandaşın( KOBİ’nin) kötü muamele göreceği anlamına gelemez. Gerek çevremden, internetten veya gerekse bir KOBİ Uzmanı olarak danışmanlık hizmeti sunduğum girişimci, işletme ve KOBİ’lerin KOSGEB personeli tarafından karşılaştıkları KOSGEB itibarını zedeleyici, vatandaşın onur ve gururunu kırıcı davranış, tutum ve söylemleri burada uzun uzadıya yazmak istemiyorum.
KOSGEB ‘e soru sormak,
KOSGEB desteğinden yararlanmak,
veya KOSGEB destekleri süreçlerinizde ilgili personellerden şahsınız, işiniz ve itibarınız ile ilgili size karşı yapılan onur kırıcı söz ve kötü muamele durumlarında lütfen aşağıdaki yollar ile ilgili mercilere şikayet ediniz;
1. Adım; Karşılaştığınız durumu öncelikle bir dilekçe ile hizmet aldığınız KOSGEB Hizmet Merkezi Müdürlüğüne bildiriniz.
İlgili KOSGEB Hizmet Merkezi tarafından karşılaştığınız durumla ilgili bir gelişme yaşanmaz ise;
2. Adım; Başbakanlık BİMER’e ilgili durumunuzu anlatan bir yazı yazınız.http://www.bimer.gov.tr/Forms/pgMain.aspx
3. Adım; KOSGEB Hizmet Merkezi Müdürlüğüne sunmuş olduğunuz dilekçede belirtmiş olduğunuz konuyu http://ebasvuru.ombudsman.gov.tr/Giris.aspx linki üzerinden Kamu Denetçiliği Kurumuna (kayıt olarak ) iletiniz.